Nažalost, nesreće su postale sve češća pojava u cijelome svijetu, a pored toga što je cijeli svijet sada okupiran pandemijom korona virusa, koji već mjesecima hara u svim područjima, dešavaju se još veće nesreće koje su pretežno uzrokovane ljudskim faktorom. Naime, prečesto u posljednje vrijeme imamo prilike čuti kako je došlo do nesreća, bilo saobraćajnih ili čak do rušenja zgrada, kao što je ovdje u pitanju. Loša konstrukcija, loše izvođenje radova, ali i prirodne sile poput zemljotresa mogu prouzrokovati ogromne štete i odnijeti veliki broj ljudskih života.

Nažalost, jučer se u Kini desila jedna velika tragedija u kojoj je život izgubilo 29 osoba, dok je njih 28 teško povrijeđeno, a sedam osoba se nalazi u životnoj opasnosti. Ova nesreća se desila tokom proslave rođendana 80-godišnjaka iz sela u regiji Čangfen, koja se nalazi u provinciji Šansa. Naime, zvaničnici su potvrdili da se nesreća dogodila jučer, kada se dvospratni restoran jednostavno urušio u potpunosti. Tačan uzrok ove nesreće još uvijek nije poznat, niti se o njemu izvještava. Podsjećamo, ovo nije jedina nesreća koja se desila u Kini sa zgradama, obzirom da je svijet potresla vijest u martu o urušavanju hotela koji je korišten za karantetnu.

Naime, ta nesreća se desila u gradu Quanzhou, a u njemu se nalazilo u tom momentu oko 80 ljudi. I taj hotel je bio novije gradnje, a nikada nije zvanično objavljeno koji je razlog njegovog urušavanja, iako su novinske agencije prenosile kako je ekipa odbora zaduženog za sigurnost poslana odmah tamo kako bi istražili čitav  događaj. Da li je to samo slučajnost da se desi u nekoliko mjeseci, ili je pak loša gradnja u pitanju, pokazat će vrijeme.

Preporuke