Da li možda znate kako odricanje konzumiranja čokolade utiče na vaš organizam, na zdravlje, raspoloženje? već smo navikli na razne teorije da slatkiši nisu dobri za naše zdravlje, ali mnoga su istraživanja pokazala da to nije tako. Čokolada je mnogima omiljen slatkiš, te ima i mnoge zdravstvene prednosti, a to se prije svega odnosi na crnu čokoladu, koja se pravi od sjemena kakao drveta. Tamna čokolada je jedan od najboljiih izvora antioksidanata koje možete pronaći. Neka istraživanja su pokazala da tamna čokolada može da poboljša vaše zdravlje, da vam smanji rizik od srčanih bolesti, a stručnjaci savjetuju da izaberete čokoladu koja u sebi ima najmanje 70% kakaa. Ipak, mnogi bi da znaju šta se dešava kada čokoladu izbacite iz svoje ishrane na jedno mjesec dana?

Close-up of a beautiful women holding finger on her red lips while standing against grey background

Odricanje od čokolade znači i da smanjujete unos šećera, a promjena nivoa šećera u krvi dovodi i do promjene raspoloženja, žudnje i drugih nezdravih ponašanja. Šećer može da iscrpi energiju, a ukoliko ne konzumirate čokoladu, primijetit ćete evidentnu razliku. Osim toga, čokolada u sebi sadrži i kofein,, te ako je pojedete kasnije u danu, možete da iamte nekih problema sa spavanjem, te ovaj slatkiš može satima da vas drži budnim. Ukoliko je izbacite, možda primijetite da ste opušteniji, te da bolje spavate

Sigurno ste upućeni u činjenicu da mnogi ljudi loša osjećanja “rješavaju” konzumacijom čokolade. N ataj način oni smire svoje emocije, čak i onda kada im se čokolada baš i ne jede. Ukoliko izbacite čokoladu, možete da postignete emocionalnu svijest i pomognete poboljšavanju ishrane. Isto tako ishrana bogata šećerom može da dovede do većeg rizika od razvoja nealkoholne masne bolesti jetre. Smanjenjem konzumacije čokolade, možete da smanjite rizik od ove bolesti, dijabetesa i prejedenja, pa čak i od kardiovaskularnih bolesti. Ako tražite zdraviju alternativu čokoladi, možete da je zamijenite sa voćem i orašastim plodovima.

Oglasi - Advertisement

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here