Ni kad se završi sezona kupusa i paprika, poljoprivrednik Njegoš Stojadinović iz Prijepolja nema vremena za odmor jer on od novembra do maja pravi metle od brezovih grančica, a za kojima vlada velika potražnja. Kako kaže, to je lak posao, a zarada je solidna, te njemu ne predstavlja problem da zasuče rukave i da sa makazama krene u pohod: “Sirovinu mahom nalazim u okolnim šumama, gdje ima dosta breze. Tokom zime kada je završen rad u polju, pravim snopove od mlađih graničica različitih dužina i koje pakujem i kasnije nudim kupcima. Ja to radim posljednjih 15 godina jer nije težak fizički posao, čak ga rade i stariji ljudi, samo su vam potrebne makaze i eto zarade. U jednom satu ja pripremim oko pet snopova i kada pomnožite sa 350 dinara eto vam zarade”, kazao je Njegoš, poznati povrtar polimskog kraja, za medije.

Ko god ima iskustva sa metenjem, znaju da je za taj posao najbolja metla od brezovih grančica, i zbog toga Njegoš sve što napravi brzo i proda, a osim domaćih kupaca za njegove proizvode su zaintersovani i ljudi iz regije: “Udarni period je od novembra do maja, kada prodam i do 10.000 snopova ovih korisnih grančica. Mogu da ih prodam u neograničenim količinama jer je potražnja velika, a cijena pristupačna. Osim što grančice skupljam sam, zbog velikog broja kupaca počeo sam i da ih otkupljujem. Svaki ovaj snop težak je oko sedam kilograma i lako se transportuje do kupaca”, dodao je Stojadinović.

Dodao je Njegoš da pored pravljenja metli, da  je breza korisna i za druge stvari: “Ona ima mnogo ljekovitih svojstva, pored toga što se iz nje može cijediti sok, može se koristiti za čaj, kao i u prehrambenoj industriji. Za mene je kao poljoprivrednika tokom zime posao sa metlama odlična zarada, kada dnevnom mogu zaraditi i do 80 eura”, zaključio je Stojadinović.

Oglasi - Advertisement

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here