Zbog rata koji se evo već pola godine vodi u Ukrajini, veliki dio svijeta je zapao u ekonomsku krizu, a to se posebno osjeti u Europi, nakon što je Rusija uvela sankcije nekim državama EU. Uvedene su i sankcije sa druge strane, ali za sada se ne vidi da to nešto posebno pogađa Rusiju, a to se može vidjeti i po cijenama energenata i hrane u velikom dijelu Europe. Već neko vrijeme kruži priča kako nas čeka veoma teška zima, posebno kada je grijanje u pitanju, te su se neki ljudi već angažovali kako da smanje taj problem u svome domaćinstvu, te su neki od njih krenuli da na svojoj zemlju uzgajaju kinesko drvo paulovniju koje jako brzo raste i koji nakon samo pet godina dostiže visinu od 20 metara. Ovo drvo ima veću kalorijsku vrijednost od mrkog uglja i koristi se za izradu peleta a zbog svoje čvrstine je odličan materijal i za izradu stolarije i parketa.

Delimir Grkić iz Paraćina je davno uvidio prednosti koje ima paulovnija i na svom imanju koje se nalazi u Zmiču je posadio 150 stabala, a za samo tri mjeseca su ona porasla na tri metra visine. On je za medije u Srbiji otkrio kako se sada pojavljuju neki hibridi ovoga drveta koji mogu da uspijevaju i u našim krajevima, te je ukrštanjem postignuto da to drvo može da preživi i velike minuse koje znamo da imamo zimi

Grkić je ispričao da ga je na sadnju paulovnije potakla ekonomska kriza, a za drvo je saznao u jednoj emisiji koju je gledao na televiziji. On sa ovim drvetom želi da sebi riješi problem grijanja tokom zime, te na proljeće ima namjeru da posadi još najmanje hiljadu ovih stabala, te da se tako obezbijedi za ogrjev i nekoliko decenija.

Ostatak pročitajte OVDJE

Advertisement