Svjedoci smo toga da je pandemija u posljednjih nekoliko mjeseci jedna od glavnih tema u cijelom svijetu, a isto tako smo svjedoci da je i u posljenjde vrijeme ona opet postala broj jedan tema jer se u posljednjih nekoliko dana bilježi opet veliki porast broja zaraženih osoba.

U ovom trenutku Evropa je jedno od najvećih žarišta, a veliki broj država je odlučilo da uvedu mnoge restriktivne mjere, kao i policijski sat i lockdown.

Tako je tim slijedom u Francuskoj i Češkoj dođšlo do zatvranja kafića i restorana i svih ostalih privrednih subjekata dok je rad dozvoljen u apotekama i prehrembenim radnjama.

U Grčkoj je situacija takva da njeni građani ukoliko žele da izađu iz svojih stanova moraju da pošalju SMS poruku u kojoj će nadležnima navesti razlog zbog kojih napuštaju svoj dom.

Ni situacija u regionu nije nešto obećavajuća i svjedoci smo da se svakog dana bilježi sve veći rekordi po pitanju broja zaraženih.

Krizni štab skoro svakog dana zasjeda i sagledavaju situaciju i na osnovu nje planiraju naredne korake i mjere

Tim povodom građanima se nedavno obratio i ministar zdravstva Zlatibor Lončar koji je istakako kako se slaže sa Bil Gejtsom koji je nedavno izjavio kako korona virus nije jedina opasnost koja prijeti čovječanstvu.

Bill Gejts je naveo kako je druga stvar malarija koja u Africi uzima milione žrtava godišnje, a tu imamo i problem globalnog zatopljenja o kojem ljudi u posljednje vrijeme i ne govore, a već imamo probleme oko toga da se Arktik i Antaktrik, tačnije led na njima topi.
Stoga, prema njihovim rječima mi bismo se u skorijoj budućnosti trebali potruditi da što manje zagađujemo našu planetu, jer vidimo da je od trenutka industrijske upotrebe mnogih stvari planeta suočena sa porastom temperature.

Kako vi ovo komentarišete? Pišite nam

Preporuke