Moramo reći da su pesticidi neizbježni u našem životu, a ni organska hrana nije sasvim bez njih, tvrdi prof. dr.sc. Svetlana Stanišić, stručnjakinja za ishranu i profesorica fizičke hemije. “Ne treba zaboraviti da postoje i prirodni otrovi, tako da nam ne prete samo hemikalije”, rekla je ona u emisiji Jutro na TV Prva.

“Veliki broj istraživanja koja nas danas upozoravaju na pesticide financirao je organski lobi i pronađena su u njihovim proizvodima, iako samo u 7% slučajeva.” Dok se oko 60% njih nalazi se u neorganskom voću i povrću. Međutim, prema njima, doze ovih pesticida nisu previsoke nakon što voće i povrće dospije do potrošača. “Veliki uzgajivači obično slijede redoslijed prskanja i zadržavanja, stoga samo dobro operite ove proizvode. Također, većina pesticida se uništava toplinskom obradom.

Prema riječima dr Stanišića, u duvanu postoje alarmantni nivoi pesticida, što je posebno zabrinjavajuće s obzirom na to da 50 posto ljudi između 40 i 50 godina puši. Ona objašnjava da je najviše pesticida koncentrisano na mestu gde je stabljika pričvršćena za plod, što taj deo voćke čini jednim od najopasnijih.

Ona dalje kaže da su opasnosti od pesticida u voću i povrću jednako velike kao i zdravstveni rizici pijenja jedne čaše vina u tri mjeseca. Prema njenom mišljenju, ako se hrana priprema kao i obično i ne morate da trošite novac na zeolit ​​(kojim neke domaćice peru voće), onda ne treba previše da brinete.

Oglasi - Advertisement

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here