Volite li elektricitet? Naravno da je vaš odgovor potvrdan jer bez struje danas ne bi bilo ničega, sve je povezano sa elektricitetom. Jednostavno sve bi stalo bez struje, i zato treba reči jedno veliko hvala Nikoli Tesli. Danas pričamo o struji na jedan jako specifičan i neobičan način. Radi se o peckanju kada nešto dodirnete, to jeste elektricitetu koji zna biti itekako neugodan. Tako da ukoliko vas udari struja gotovo svaki put kad dodirnete neki predmet, niste jedini. To se uglavnom zna desiti kada doirnete neki predmet, a vašu kožu naelekrišete par sekundi prije svega toga. Konkretno, ovaj se fenomen najčešće događa zimi, a nekoliko je stvari koje možete učiniti kako biste smanjili strujni udar.Jedan od glavnih krivaca je statički elektricitet. Međutim, što je statički elektricitet? Sada ćemo vam baš sve lijepo objasniti. Statički elektricitet odnosi se na akumulaciju električnog naboja na površini objekta – u osnovi, kada se elektroni s dodira prelaze s jedne površine na drugu. Ako su obje površine izolatora, generirat će električni napon, i tada ćete vi da “nastradate”

U kući i na poslu postoje mnogi izolatori, poput gumenih potplata naših tenisica i cipela, tepiha, vunenih džempera i pamučnih čarapa, nam mogu itekako pomoći u sprečavanju istoga. Kada hodamo po tepihu, naše tijelo stvara napon koji se ne može osloboditi jer nosimo cipele koje su na nogama izolator, piše u tekstu koji je posvećen baš ovoj i sličnim temama.

Sivi zrak, to jeste smog je također izolator, tako da je statički elektricitet najviše prisutan tijekom suhih zimskih mjeseci.

Preporuke