Neke žene ,u nedostatku vremena operu kosu tek pred spavanje pa onda sa tako vlažnom kosom liježu na spavanje.

Odnosno, malo prosuše kosu pa zamotaju u peškir i onda idu na spavanje. Ali do nije dobro iz više razloga, evo nekoliko.

Može doći do prehlade jer kada se legne u horizontalu i umiri opada i tjelesna temperatura a ako je kosa još vlažna temperatura će više opasti pa može doći do prehlade.

Obzirom da je glava umotana u peškir, temperatura glave se ne može uskladiti sa temperaturom tijela pa to može prouzrokovati glavobolje, koje vas mogu buditi čitavu noć ali se zadržati i sutradan. A ta promjena temperature u glavi i tijelu može dovesti dopojave bolova u mišićima, a najgora varijanta je ukočenost pojedinih nerava na licu ili tijelu.

Osim toga,vlažna kosa će da prenese tu vlagu i na peškir kojim je umotana glava a peškir opet prenosi na jastuk na kojem se leži. Jastuk je inače vrlo pogodno tlo za razvoj nekih bakterija, jer se na jastuku ostavljaju mrtve ćelije i masnoće sa kože, kao i prašinu iz zraka pa kad se tome doda još i vlaga postaje idealno područje za razvoj gljivica.
Dalje, ta vlaga na kosi i zamotano još stvara jednu vrstu omotača u kojem se onda koža glave potpari pa može doći do pojave svraba na koži.

Ali nisu samo zdravstveni problemi koji su posljedica lijeganja sa mokrom kosom. Ima i estetskih kao na primjer lomljenje kose, jer ako je smotana u peškir pa se okreće glava lijevo desno pri spavanju dolazi do trenja između peškira i kose što dovodi do pucanja dlake. Pored toga, ujutro se definitivno budite sa slijepljenom kosom, ništa od privlačne frizure.

Zato, bolje par minuta vremena izdvojiti za suđenje kose kako bi izbjegli ove posljedice.

Preporuke