Ono što je karakterstično za svjetsku estradu ali i našim prostorima jeste to da veliki broj pjevača i pjevačica nastupa pod nekim lažnim imenima, jer njihovo ime jednostanvo nije pamtljivo ili prepoznatljivo na prvu, ili jednostanvo nije dovoljno zvučno.

Tako na našoj estradi imamo nekoliko primjera kao što Dara Bubamara, Jami, Viki,i mnogo njih drugih koje su uzele neka druga imena, a veliki broj ljudi je bilo iznenađeno kada je čulo kako se oni zapravo pravo zovu.

Međutim, ono što možda niste znali jeste da Izvorinka Milošević koja je jedna od najpoznatijih izvođača izvorne i vlaške muzike i sprske ujedno ustvari nosi umjetničko ime.
Njeno pravo ime Funtinjora Funta Lunga i ona nosi vlaško porijeklo i ona je rođena 1954. godine u mjestu Kučevo, a djed joj se zvao Vlajko Lugonji, dok njena baba se zvala Stojna.

Kada je bio kraj Drugog svejtskog rata, on je promjenio njihovo porodično prezime u Milošević, a ona je kada je krenula u školu promjenila svoje ime tako što je ona prevela svoje ime i tako dobila Izvorinka.

Ona se udala jako mlada i imala je samo 17 godina a njen muž je tada bio veoma poznati džez muzičar Mihail Mišo Blam čiji je otac bio Rafael Blam koji je javnosti poznat kao jedna od osnivača Narodnog orkestra RTS-

.

Njih dvoje su bili u braku punih 17 godine, ali ona se onda ona zaljubila u mnogo mlađeg muškarca, a i ono što je zanimljivo jeste da se ona nije htjela da se osvrće na razne osude, gdje je tvrdila kako ona ima samo jedan život, i da ga ona treba živjeti onako kako svi želimo bez obzira na mišljenje okoline.

Vaš komentaR?

Preporuke