Holesterol igra vitalnu ulogu u ljudskom tijelu i neophodan je za pravilno funkcioniranje svake stanice. Sastavni je dio ćelijskih i intracelularnih membrana, au nekim organima ima specifične funkcije, kao što su proizvodnja holne kiseline u stanicama jetre, sinteza steroidnih hormona u nadbubrežnoj žlijezdi i reproduktivnim organima, te transport lipofilnih vitamini poput A, D, E i K. Međutim, ako nivo holesterola kod pojedinca postane neuravnotežen, to može imati štetne efekte na njihovo zdravlje.

Kolesterol je vrsta sterola koji ima specifičan ugljični kostur s hidroksilnom grupom usmjerenom prema CH3 grupi atoma C10. Jetra je primarni proizvođač kolesterola, iako se može sintetizirati i u crijevnoj sluznici i nadbubrežnim žlijezdama, a zatim putem krvotoka transportirati do stanica. Uobičajeni nivoi glukoze u krvi kreću se između 3,10 i 5,50 mmol/l, a povišeni nivoi holesterola predstavljaju rizik samo kada značajno prelaze normalne nivoe. Prekomjerna konzumacija kolesterola može povećati količinu kolesterola u krvotoku, povećavajući rizik od srčanog ili moždanog udara.

Važno je razumjeti težinu visokog kolesterola i postoje načini za borbu protiv njega prirodnim putem. Jedna metoda je konzumiranje pića od celera i limuna. U drevnoj medicini, celer se uglavnom koristio za čišćenje tijela, poboljšanje nervnih funkcija i liječenje problema s mjehurom potičući tijelo da eliminira žuč. Osim toga, celer pomaže u detoksikaciji jetre, smanjuje razinu šećera u krvi i snižava krvni tlak. Za pripremu ovog snažnog prirodnog napitka trebat će vam 3 limuna, 500 grama svježih listova i stabljika celera i 1 litar vode.

Da biste napravili ovaj napitak, prvo prokuhajte vodu i ostavite da se ohladi. Zatim očistite limun i isecite ga na komadiće sa korom, zajedno sa grubo iseckanim celerom. Zatim dobro izmrvite limun i celer, idealno u blenderu, dok se ne dobije pahuljasta i kašasta smjesa. Smjesu prelijte kipućom vodom i dobro promiješajte, a zatim poklopite i ostavite da odstoji preko noći. Sljedećeg dana smjesu procijediti i tečnost sipati u flašu. Za konzumaciju popijte po 0,5 ml mješavine ujutro i uveče prije jela. Ovaj napitak nema negativnih nuspojava i može čak pomoći u smanjenju razine triglicerida u krvi. Tokom konzumiranja ovog napitka važno je izbjegavati slatkiše, kao i masnu i prženu hranu. Nakon 2 do 3 mjeseca, preporučuje se da provjerite nivo holesterola da vidite da li se vratio na normalan nivo.

Oglasi - Advertisement

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here