I u ovome tekstu za vas imamo jednu prilično zanimljivu priču koja nam dolazi iz Srbije, a koja je povezana sa medvjedima, koje u svakom slučaju ne bise voljeli da sretnete u ova doba godine niti bilo kada. Poznato je da u proljeće, kada se medvjedi probude iz zimskog sna, da ove životinje znaju da budu veoma nervozne, jer su tada poprilično gladne, a ni pred samu zimu situacija nije mnogo bolja. Tada je nervoza tu jer se rade poslovi oko uređenja zimskog brloga, a neki su i dalje u potrazi za mjestom u kojem će da odspavaju svoj zimski san, te svi oni koji vole u ovo doba da planinare, trebaju da znaju za rizik eventualnog susreta sa medvjedom.

Ipak, pitanje je kako da se ponašate kada u gluho doba noći naletite na medvjeda. Sreća je ako u tom trenutku se nalazite u autu, jer svaka druga situacija je mnogo opasnija. Tako je ovih dana na području sela  Ljubiš i Bela reka, jako blizu Čajetine, bračni par Duković imao jako neugodnu situaciju kada su se svojim kolima u jedan sat nakon ponoći vračali sa jednog slavlja: “Vraćali smo se sinoć kući jedan sat iza ponoći, i sasvim slučajno smo primijetili životinju na putu. Snijeg je pomalo provijavao, a prvo smo iz daljine u prvi mah mislili da je kuče ili lisica, ali kada smo se približili vidjeli smo da je mali medvjed” – objašnjavaju Dukovići neobičan susret sa zvjerkom.

Inače, po pričanju mještana, medvjedi su se u ovom kraju poprilično odomaćili, te je prije nekog vremena jedan medvjed iz jedno ambara izvukao cijeli džak kukuruza, dok u nekim selima oko Negotina medvjedi prave štetu napadima na sitnu stoku, koja im je sda jediji izvor hrane.

 

Oglasi - Advertisement

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here