Na društvenim mrežama se vodi žestoka debata o prihodima Srba koji rade u Nemačkoj u odnosu na njihove plate u matičnoj zemlji. Dok jedni tvrde da je u inostranstvu lakše doći do finansijske stabilnosti za svoje porodice, drugi tvrde da je ekvivalentna zarada moguća u Srbiji, pod uslovom da se izabere odgovarajuća profesija.

Kada naiđem na mogućnost zaposlenja u Njemačkoj, ne mogu a da se ne nasmijem. Teško je povjerovati da bi kvalifikovan radnik koji može obavljati više poslova i donositi prihod kompaniji primao samo 2.000 ili 2.200 eura bruto plate. Začuđujuće je što se ovo smatra prihvatljivim. Kao neko ko nosi titulu magistra, lako bih mogao bolje da zaradim u Srbiji. Teško je shvatiti kako to racionaliziraju oni koji žive i rade u Njemačkoj.

Tema o kojoj se raspravlja je stalno relevantna za naše podneblje, što je rezultiralo preko 300 komentara na post. Evo nekoliko komentara.Da sam znao kakva je situacija ovdje, uzdržao bih se od dolaska u ovo mjesto jer su pojedinci opterećeni kreditima, mogućnosti za posao su oskudne, a kafići su puni ljudi tokom dana. Strah od mjesec dana nezaposlenosti je zastrašujući jer bi to rezultiralo plaćanjem stanarine, struje i automobila, što može biti teško izdržati.

U Srbiji kvalifikovani zanatlije mogu dobro da zarade na osnovu svoje stručnosti. Na primjer, troškovi održavanja krova su oko 27 eura po kvadratu, dok keramičar naplaćuje između 10 i 15 eura za postavljanje crijepa. Molerske usluge koštaju oko 1,50 €, dok gipsani radovi koštaju 10 €, a oblaganje vanjske fasade 3 € po metru kvadratnom. Iako ove stope mogu izgledati relativno niske u poređenju sa Nemačkom, one su i dalje veoma unosne u Srbiji, gde radnici obično zarađuju oko 45.000 dinara mesečno i često traže posao u inostranstvu.

Nije tačno da neko ko je gradio štale u ruralnoj Srbiji od cigle tvrdi da je zanatlija u Nemačkoj. Pravi zanatlija u Njemačkoj mora posjedovati vještine kao što su sposobnost čitanja nacrta, tečno govoriti njemački i imati znanje o gradnji blokova pomoću mini dizalice. Oni mogu očekivati ​​neto platu od 2200-2500 €, a smještaj im obezbjeđuje poslodavac. Asistent može zaraditi oko 1.700 € neto, a poznavanje jezika nije uslov za posao, uz obezbjeđivanje smještaja. Ako imate diplomu građevinskog inženjera, možete zaraditi između 3000-4000 € neto. Uporedno, zanatlije u Srbiji zarađuju samo 50 evra dnevno, što je otprilike 1000 evra mesečno. Stoga je bitno ne iznositi lažne tvrdnje o tome da ste zanatlija u Nemačkoj, jer je realnost znatno drugačija od onoga što se može očekivati ​​u Srbiji.

Oglasi - Advertisement

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here