Ne sumnjamo da ste mnogo puta do sada čuli da je soda bikarbona sastavni dio brojnih domaćih rcepata za mnoge tegobe i probleme. I tako je soda bikarbona od khinjske potrepštine postala nešto što nam je nizostavno u svakodnevnom životu i na neki način veoma korisno. Vjerujemo tako da ste pročitali kako je soda bikarbona ni manje ni više kobna za prljavštinu u kuatilu , kuhinji , kamenac, posebno kada se pomješa sa jabkovim sirćem.

Ali mi danas govorimo o nečemu drugome, ne govorimo o higijeni nego o receptima bitnim za zdravlje u kojima se koristi soda bkarbona . Koliko ste smao puta čuli savjet da je za gorušicu dovoljno uzeti jednu kašikcu sode bikarbone uz čašu vode. Želudac vam odmah “prokuha” i eto riješili ste problem , jako brzo i bezbolno , a i jeftino.

U nastavku donosimo jedan savjet za žene koji je vezan upravo za ovu magičnu namirnicu. Pita se vjerujemo li i sami u njenu učinkovitost do te mjere? Mnoge žene imaju problem sa neželjenim dlačicama,a soda bikarbona ih može ukloniti i uništiti. Uzmete nekoliko kašikica sode bikarbone i pomješate sa 200 mililitara vode, zatim natopite tom smjesom gazu ili tupfer i namažite područje koje želite lišiti neželjenih dlačica, i ostavite tako preko noći. Takođe tome možete dodati sok bijelog luka te ovo smjesom premazati lice i staviti da stoji maksimalno dvadeset minuta i oprati lice. S tim da treba biti pažljiv jer  soda bikarbona je ipak abrazivna i može nanijei i štetu , pa ako osjetite žarenje i peckanje odmah skinite smjesu.