Danas ćemo da se malo dotaknemo teme poljoprivrede, te nekim trikovima vezanih za nju. Sigurni smo da će ovo da se svidi ljudima koji vole da zasade svoje proizvode ili onima koji bi to voljeli početi raditi ali ne znaju kako.

Ovdje ćemo pričati o sadnji graha, a to je inače jednogodišnja biljka koja dolazi iz porodice mahunarki i grah je zapravo nastao u srednjoj i južnoj Americi gdje su ga prvi uzgajali Indijanci prije više od 800 godina.

Prije nego krente saditi grah trebate znati da on voli vlažno tlo i da biste dobili što bolji urod graha, veoma je bitno da vi redovno tu biljku navodnjavate. Tako ćete od nas danas dobiti nekoliko savjeta kako to pravilno možete izvesti.

Grah trebate sijati na otvorenom kada su prošli mrazevi, a sjetvu radite tako što vi na zemlji iskopate jamice sa motikom, a tačnije male rupe koje su na pravilnoj udaljenosti od 40 do 50 centimetara.

U svaku rupu ćete trebati staviti nekih pet sjemenki graha na dubini od pet centimetara i nakon toga te rupe zakopajte sa zemljom i sve to možete uraditi sa grabljama jednostavno, pa nakon toga dobro zalijte grah.

Ukoliko ste posadili visoku sortu graha, onda je potrebno da kada počnu nicati biljke da stavite potpornje, a visoka sorta graha može čak do tri metra narasti i zbog toga vam je potreban čvrst oslonac.

Sve što je bitno jeste da samo obilno i redovno zaljevate grah, a ako vam grah bude pretrpio sušu onda oplodnja neće biti dobra pa u tome slučaju ne trebate očekivati urod.

Advertisement