Vrlo dobro znamo dobre kvalitete jabukovog octa, ali postoje neke koje nisu toliko poznate, a opet su i više nego zdrave po ljudski organizam. Donosimo vam još dva dobra savjeta u kojem se nalazi jabučni ocat, a koji možete koristiti ako popijete jednu žličicu prije spavanja, pa će vam to vjerojatno postati navika.

Na primjer, liječite grlobolju jabučnim ocatom. Jabučni ocat ima antibakterijski učinak i stvorit će kiselo okruženje. Trebate samo progutati žličicu jabučnog octa sat vremena prije odlaska u krevet, a zatim još pola sata prije spavanja. Konzumirajte posljednju žličicu neposredno prije spavanja. 

Pomoću jabučnog octa, riješit ćete se neugodnog jutarnjeg zadaha. Jabučni ocat ubija bakterije i bacile koji uzrokuju loš zadah u ustima, i može vam itekako pomoći u tome. Za uklanjanje tog lošeg jutarnjeg daha trebat ćete isprati usta samo nakon jutarnjeg pranja zuba. Osim toga, zube ćete moći održati zdravima jer jabučni ocat sprječava nakupljanje bakterija i karijesa. Zbog toga se preporučuje redovito konzumiranje jabučnog octa.

Ovaj ocat, još povoljno djeluje na rast i diobu stanica, kao i na rad živaca i mišića. Znanstveno je dokazano da održava vitalnost i osvježava tijelo, potiče cjelokupni metabolizam i jača obrambene mehanizme, odnosno imunitet. Povoljno djeluje na cirkulaciju, štiteći srce i krvne žile. 

Iako upotreba jabučnog octa u ljekovite svrhe ima neobično dugu tradiciju, budući da je liječila ili ublažavala gotovo sve bolesti u prošlosti, tvari koje sadrži i njihovi pozitivni učinci na zdravlje ljudi sustavno su nabrojane i znanstveno obrađene tek 1958. godine. 

 

Preporuke