Već od ranijih vremena je poznato da postoje neke biljke koje mogu da “tjeraju” ineskte, a umjesto skupih je mnogo bolje rješenje da vi posadite neku od ovih dekorativnih biljki o kojima ćemo pričati danas i na taj način ćete se riješiti raznih insekata i što je još bitnije komaraca koji su zaista naporni.

Bosiljak – Ovo je inače biljka koja odbija komarce, a isto tako vam može biti koristan kao začin, dok njegov miris ni muhe čak ne vole. On je veoma lagan za održavanje i možete ga postaviti pored prozora, vrata ili na vaš balkon ako ga imate.

Ruzmarin – Veoma je sličan boosiljku jer i on također odbija komarce, a ne zahtijeva mnogo održavanja, te se koristi isto tako kao začin, a on je za komarce nepodnošljiv, pogotovo kada cvjeta.

Lavanda – Ona se može iskoristiti na razne načine, a možete je postaviti u vašem dvorištu ili na balkonu, dok će isto tako da tjera moljce kada se osuši i stavi u platnene vrećice. Njihov miris je isto tako veoma nepodnošljiv za insekte, a ljudima će goditi, što je veoma dobro.

Nana – Mnogo insekata ne podnosi miris od nane, a ovu biljku krasi aromatičan miris koji odgovara ljudima, ali je nepodnošljiv za insekte. Kada je postavite u male saksije ili ćoškove vašeg doma gdje inače vidite insekte, onda možete da se riješite paukova zauvijek iz vašeg doma, a isto takonakon usisavanja ili čišćenja možete da vaš dom popršćete sa osvježivačem zraka sa mirisom nane koji će veoma dobro da djeluje.

Advertisement