U današnjem članku ćemo pričati o jednoj temi koja je usko povezana sa zdravljem.
Svjedoci ste da smo već u nekoliko navrata opisali o tome koliko je važno da svoje zdravlje redovno kontrolišemo i da pratimo razne signale i simptome koje nam pošalje naš organizam kada nešto nije uredu sa njim.

Naime, na osnovu tih simptoma mi smo u stanju da prepoznamo i reagujemo da razne bolesti, možda čak i prije nego li otkrijemo to kod doktora.

Međutim, u današnjem članku govorimo o jednoj pojavi koja se sigurno desila kod svakoga barem jednom.

Naime, riječ je o trnjenju ruku, utrnjenu ili bockanju u rukama. Ova pojava ima medicinsku pojavu, a u pitanju je parastezija i ona može zahvatiti razne dijelove šale, prste, dlanove.

Ukolik ove pojave traju kraće od jedne minute ili par njih, oni su sasvim normalna pojavva, međutim, ukoliko ona traje duže, onda biste morali hitno da posjetite doktora.

Dugotrajnija parastezija može da bude uzrok mnogih posljedica koje mogu kasnije izazvati i odumiranje i gubitak osjećaja u zahvaćenim udovima.

Kao glavni uzrok trnjenja u rukama, povezuje se oštećenje nerava. Isto tako mogu biti razni uzroci, kao što je starosna bol, loša cirkulacija i tako dalje.

Međutim, ono što e najbiotinije jste da kaada se prv i put ovo pojavi potrebno je definisati kakve su se promjene desile i utvrditi glavni izvor svega toga.

Kada su trudncie u pitanju nakupljanje vode u njiovom organizmu nije strano, i onda dolazi do povećanog pritiska na centralni živac. Isto tako i kod dijabetesa može doći do oštećenja perifernih nerava i ukoliko se oni ne dovedu u kontrolu onda može dovesti do amputacije.
Trnce mogu uzrokovati i razne autoimune bolesti kao, što su infekcije, artritis, išijas, migrena, te izloženost nekim hemikalijama, alkohol, cigarete, promrzline, ujedi insekata, i tako dalje.


Isto tako uzroci mogu da budu i fizički poslovi, rad za računarom, korištenje tastature, ali isto tako i mobilnog telefona.

Ostatak porčitajte OVDJE

Preporuke