U nastavku današnjeg članka, pozbavićemo se malo sa sferom zdravlja, a danas govorimo o hladnim udovima, i šta bi to trebalo značiti za zdravlje jednog čovjeka. Prsti i nožni prsti su prilično česta pojava da budu poprilično hladni, posebno kod žena i ne moraju značiti ništa posebno, niti alarmantno. Ali to može biti i znak ozbiljnijih zdravstvenih problema, o kojima ćemo govoriti u današnjem članku, koji je i više nego poučan.

Evo par bolesti koje su usko povezuju sa hladnim rukama ili nogama, pa posebno obratite pažnju na njih. Ako primjetite da su vam učestalo hladni udovi, ne prepisujte to cirkulaciji i problemima sa njom, nego posjetite svoga doktora. 

anemija

S hladnim prstima i nožnim prstima često ste umorni, glavobolja i nelagoda – u slučaju da se to dogodi, vrijeme je da provjerite krvnu sliku, jer vam može nedostajati željeza u vašoj krvi. Glavni je sastojak hemoglobina, molekule koja prenosi kisik u krv i daje mu crvenu boju. Stoga hladni ekstremiteti mogu biti znak anemije ili malokrvnosti.

stres

Stres može biti i uzrok hladnih ruku i nogu. Pojačava adrenalin, što zauzvrat sužava krvne žile i slabi cirkulaciju, čineći ruke i noge hladnijima, što je i više nego jak problem.dijabetes

Osim što su vam ruke često hladne, ponekad osjetite i trnce u rukama i nogama – to mogu biti prvi znakovi dijabetesa. Posljedice se mogu odraziti na krvnu sliku, ali i na živčani sustav, a vrlo dobro znamo šta znači dijabetes u današnje vrijeme.

Štitnjača

Polagan rad štitne žlijezde dovodi do usporavanja metabolizma, što je često praćeno hladnim dlanovima i stopalima. Umor, nevoljkost, česta pospanost, usporenost tijela i loša tolerancija visokih temperatura nesumnjivi su znakovi ovog poremećaja.

 

Preporuke