U nastavku današnjeg članka jedna jako zanimljiva priča nam dolazi iz Bosne i hERCEGOVINE. Jedno veliko arheološko otkriće u dubinama Vrbasa ovih je dana privuklo veliku pozornost medija.Ronioci lokalnog ronilačkog kluba, koji redovno obavljaju svoje aktivnosti, naišli su na predmet za koji su pretpostavljali da potiče iz 13. ili 14. vijeka, te da je riječ o maču koji datira iz vremena viteza, a što je još zanimljivije, bio je postavljen u kamenu. Vrlo dobro se zn za ovu priču još iz davnih vremena. Ko ga izvadi, ima svu moć ovoga svijeta.

Neki vjeruju da je mač slučajno pao u rijeku i ostao zaglavljen u kamenu te da je s vremenom sediment i ostale stvari, uslovile tako da on ostane zrobljen u stijeni u kojoj se nalazi, dok drugi kažu da je mač simbol straih i legendarnih filmova i crtanih filmova koje smo gledali kao djeca.Pronalazak ovog mača prilika je za početak istraživanja voda koje nisu dovoljno istražene, a to je dokaz da je to apsolutno neophodno, i da se u riječnim i morskim dubinama, baš svašta može pronaći.

Nedavno je u Banjoj Luci procvjetala podvodna arheologija čiji je glavni cilj prepoznati, procijeniti i obnoviti sve ove predmete koji su u godinama iza nas pronađeni na našim područjima i u našim vodama. Ovaj mač dokaz je da u našim vodama postoje razne zanimljivosti, a osim toga, mnoge je potaknuo na intenzivnija i ozbiljnija istraživanja. Ko zna, možda baš vi pronađete neko staro i vrijedno blago.

Iako još uvijek nije potvrđeno odakle je mač došao i ima li kakav značaj i priču iza njega, sa sigurnošću možemo reći da je ovo zanimljivo otkrivenje i da je potrebno ulaganje u arheologiju u svakom mogućem obliku.

Preporuke