Fokus današnjeg članka je na moždanim udarima, ozbiljnom zdravstvenom stanju koje može biti opasno po život ako se ne otkrije dovoljno rano. Brojni su faktori koji doprinose nastanku moždanog udara, a mi ćemo podijeliti lični račun žene koja je doživjela moždani udar a da toga nije ni svjesna – dogodilo se dok je ustajala. Jeste li ikada čuli za slično iskustvo od nekoga koga poznajete?

Georgie Holland imala je samo 17 godina kada je doživjela moždani udar dok je pohađala sat plesa. U početku je pretpostavila da joj vid blijedi zbog migrene, od koje je često patila. Iako se loše osjećala, Georgie je odlučila otići kući i odmoriti se, nadajući se da će njeni simptomi nestati nakon malo sna. Međutim, poremećaj vida je opstao i na kraju je doveo do dijagnoze moždanog udara.

Georgieini zdravstveni problemi su nastavili i pogoršavali se tokom vremena, zbog čega je govorila nepovezano i zaboravljala riječi. Njena porodica je shvatila da treba hitno da preduzme akciju i hitno je odvezla u bolnicu, gde joj je dijagnostikovan moždani udar. Uprkos tome što je preživjela iskušenje, Georgie sada moli druge da prepoznaju znakove upozorenja i odmah potraže pomoć. Naučila je cijeniti svoje zdravlje i živjeti svaki dan punim plućima. Medicinski stručnjaci također upozoravaju da gubitak vida može ukazivati ​​na nadolazeći moždani udar.

Prepoznavanje simptoma moždanog udara je ključno u Srbiji jer je on primarni uzrok smrti. Zemlja bilježi do 25.000 slučajeva moždanog udara godišnje, što znači da se stanje javlja svakih 20 minuta. Prekid dotoka krvi u mozak je teška situacija koja dovodi do odumiranja nervnih ćelija zbog odsustva vitalnih supstanci kao što su kiseonik, glukoza i masne kiseline. U 85% slučajeva začepljenje krvnog suda uzrokuje prekid, dok ruptura krvnog suda čini preostalih 15%. Svaka sekunda je bitna u sprečavanju oštećenja moždanog tkiva, a to ističe prof. dr.sc. Aleksandra Pavlović.

Oglasi - Advertisement

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here