U savremenom vremenu postoji veća potražnja za energijom, koja često prevazilazi kapacitet našeg fizičkog tijela da zadovolji ovu potražnju.Dolazak proljeća donosi fenomen poznat kao proljetni umor, koji je prirodan odgovor na režim hibernacije u koji naša tijela ulaze tokom zimske sezone. Kako prelazimo u toplije mjesece, naša tijela se moraju pripremiti i prilagoditi povećanim potrebama za energijom. Međutim, ovaj proces prilagođavanja nije uvijek gladak, a naša tijela se mogu boriti da održe korak s iznenadnom promjenom.

Naše tijelo na svaku promjenu reagira kao oblik stresa. Produženje dana, porast temperature i smanjenje nivoa vlažnosti signaliziraju povećanje mogućnosti za aktivnosti koje zahtijevaju više energije.Dr Biserka Obradović je objasnila da kada pacijent dođe u ordinaciju sa simptomima prolećnog umora, prvi korak je da se uradi analiza krvi i da mu se obezbedi vitamin D. Ovaj vitamin je opšte poznat kao „vitamin sunca“, a njegovi nivoi se povećavaju. da se smanji tokom zimske sezone. Kao rezultat toga, mnogi pojedinci pate od nedostatka vitamina D. Stoga je neophodno dopuniti svoje tijelo ovim vitalnim nutrijentom kako bi poboljšali svoje zdravlje i dobrobit.

Prema njenim riječima, smanjenje energije i početak umora tokom proljeća pripisuje se nedostatku vitamina D. Osim toga, vjeruje se da vitamin D također igra ulogu u gubitku kose.

Obradović je istakao važnost održavanja zdravog načina života vodeći računa o izboru odeće i navikama u ishrani. Kako bismo smanjili štetno djelovanje nikotina i toksina, neophodno je da unosimo adekvatnu količinu vode. Obradović je ukazao i na činjenicu da do dehidracije može doći samo znojenjem i savetovao da dnevno pijemo najmanje tri litra vode.

Oglasi - Advertisement

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here