Na Balkanskom području još uvijek nema snježnih padavina, iako smo već pri kraju januara i ovo je zasigurno jedna od najtoplijih zima u posljednjih 50 godin. Ipak, nije svugdje tako, negdje na ovom svijetu kalendar ispoštuje vremensko doba i kada je zima, snijega ima. Baš današnja vijest nam iluzorno pokazuje sve to. U jakoj oluji poginule su četiri osobe, a ukupno 33 grada u Španjolskoj proglasila su vanredno stanje zbog snježnih padavina i olujnih vjetrova, javlja Anadolu Agency (AA), i ovakvo vrijeme ne pamte ni najstariji stanovnici ove zemlje. Ovakva se vremena apsolutno ne pamti u posljednjih 100 godina, u ovom kraljevstvu.

Snježna oluja zahvatila je istočne dijelove zemlje, posebno regije Aragon, Kataloniju, Valenciju, Balearska ostrva, i Murciju. U ukupno 33 grada situacija je alarmantna, među kojima je šest država civilne zaštite proglasilo stanje “crvenog alarma”.U regiji Asturija jedna je osoba poginula kada je jak vjetar udario u vozilo na kojem je ozlijeđeni muškarac pokušao vezati svoje lance gumama, i to ga je na kraju kođštalo i života, a u Avili je jedna osoba poginula nakon što se komad krova razbio i udario ga u glavu.

Također se navodi da su najmanje dvije osobe izgubile život na ulicama Valencije zbog hladne i prevelike hladnoće u ranim jutarnjim satima. Također, u nekim gradovima u oko 120 škola nastava se obustavlja. Predstavnici Agencije za civilnu zaštitu kažu da oko 200 000 učenika sutra neće pohađati nastavu zbog lošeg vremena.

Preporuke