Otkako je škola i đaka opšte je poznati da se đaci snalaze kako znaju i umeju ,da prevare sistem , da sebi olakšaju put kroz taj vrtlog zvani obrazovanje. Često upravo svemu tome koriste se varkama , prepisivanjem , bubicama i pametnim telefonima sada kada je baš sve dostupno , ali mnogi koriste i staromodne metode varanja ,poput puškica , pisanja na ruku , na sto , na đon od patka i slično. Nekada budu uhvaćeni jer nisu dovoljno vješzi , a nekada jer su nastavnici već dobro utrenirani za te stvari pa im ne mogu baš tako lako promaknuti kako se đaci nadaju da hoće.

 

Obično sve to završi usmenim ukorom il nekom lošom ocjenom, ali ima i onih koju su u tom kažnjavanju mnogo drastičniji, poput ove nastavnice iz Portlanda. Ana Kristen koja ima samo 39 godina, radila je kao profesorica engleskog jezika u srednjoj školi i za vrijeme testa je uočila da jedan njen učenik koji ima 17 godina ima slušaicu u uhu baš za vrjeme pisanja testai shvatila je da mu neko šalje odgovore.

Ipak je sačekala kraj časa i odvojila ga od ostatka razreda te je odlučila da ga kazni na poseban način. Inače je bila poznato po strogoći i teškim kaznama , ali mnogi smatraju da je ovog puta pretjerala.
Ona je naime ovog mladića ostavila u učionici aključanog , uzela mu je mobitel i zaključala učionicu , njega je sutradan sasvim slučajno našao domar koji je došao jer je nešto zaboravio u svojoj kancelariji. Mju je naredne sedmice jednostavno dočekalo otkazno pismo , jer su svi do jednog msatrali da je ova kazna pretjerana i neadekvatna.