Preminuo je, stigla udarna vijest iz Haga: Srbi u očaju i suzama, pa zašto baš sada? - Lifesytledom

Preminuo je, stigla udarna vijest iz Haga: Srbi u očaju i suzama, pa zašto baš sada?

Manojlo Milovanović, prvi čovjek zločinca i kasapina Ratka Mladića, preminuo je jučer (srijeda) ujutro u Banjoj Luci.

Ova vijest stigla je iznenada, nije bio posebno bolestan i ovoj viješću šokirana je cijela Republika Srpska. Milomir Savčić, predsjednik boračke organizacije RS-a, kaže da su “velike zasluge generala Milovanovića za organizaciju i pravilno korištenje VRS-a, za njegove valjane akcije, disciplinu i red”

“Bio je drugi čovjek VRS-a. Uvijek su od njega puno očekivali, ali je često i nepravedno ostajao u sjeni prvog, generala Mladića, ali ništa manje odgovoran za sve što je VRS učinio da stvori Republiku Srpsku”, kaže on.

Prema Savčićevim riječima, Milovanović je veći dio karijere proveo u operativnim dužnostima, “daleko odmaknut od javne scene, što mu nije smetalo, čak mu je bilo dobro i smijao se kada su ga ostali kitili perjem i to za sve njegove zasluge, za šta je zapravo zaslužan, ali uopće nije imao ništa protiv. “

Njegova sahrana zakazana je za sutra (petak) na banjalučkom groblju na kojem je živio, posljednjih 25 godina. Iza sebe je ostavio suprugu, sina, kćer i unuku kojoj se posljednjih godina posvetio u potpunosti.

Nakon rata, Milovanović je tvrdio da Mladić nije odgovoran za bilo kakve zločine, te je svjedočio pred Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju (MKSJ).

Podsjetio je i na tvrdnju da nije bilo minobacačkog napada na sarajevsku tržnicu Markale u februaru 1994. u kojoj je u eksploziji ubijeno desetak nedužnih civila, već da je to sve izmišljeno kako bi se naštetilo srpskom narodu.

Loading..

Categories: Najnovije

Leave A Reply