Ponovo ovog utorka imamo jako tužne i loše vijesti iz svijeta Srbije, cijeli balkan a pogotovo Srbija će da pamti ovog čovjeka po njegovim velikim rezultatima i djelima kao čovjeka. Zoran Filipović “Damba”, rođen je 1940 godine u Zaječaru, odakle je krenula cijela njegova sportska priča i sjajna karijera o kojoj će se pričati jako dugo vremena. Košarka, fudbal, odbojka, fudbal sve je to trenirao kao mali dječak, negdje do kraja osnovne škole kada je sasvim slučajno otkrio boks i ljubav se jednostavno rodila. Svi oni koji su malo stariji, sjećaju se krajem 50 ih i početkom 60 ih godina prošlog vijeka njegovih gromovitih udaraca koje je dijelio svojim protivnicima na gradskom stadionu. Zvijezda je već tada bila rođena. 

Uporedo sa boksom, počinje raditi i kao kaskader, da bi sada već davne 1960 godine zaradio i prvu glavnu ulogu u filmu”Povratak”. U tom filmu ulogu negativca je igrao poznati Velimir Bata Živojinović, kojeg na kraju filma ubije Mamba, i tu se itekako proslavio, ali je film punih 20 godina bio zabranjen zbog tadašnjeg crnog talasa. Snimio je još jedan manje uspješan film u Engleskoj, mogao je birati između filma i boksa, i odmah je znao da se mora vratiti u Jugoslaviju.

U tim godinama je predstavljao Jugoslaviju na Evropskom prvenstvu gdje je nokautirao mađara za prvu bronzanu medalju Jugoslavije u nekom sportu na Evropskim prvenstvima, što se tiče borilačkih sportova. Trenirao je Antu Josipovića i Mate Parlova, mislimo da smo sa ovim imenima sve rekli koji je to gigant u svijetu boksa. Sahrana je u srijedu u 12 sati.

Preporuke