Prelijepa Selma Mekić je veoma talentovana umjetnica koja je završila studije na Fakultetu islamskih nauka u Beogradu. Ova diplomirana pedagoginja je, definitivno, jedna od najistaknutijih žena iz Novog Pazara. Pored toga što je veoma obrazovana, ona posjeduje i neke druge talente te kako ističe, sa ponosom nosi hidžab. Osim toga Selma je veoma uspješna dizajnerka raskošne i elegantne odjeće, a veoma je vješta i kao kao i kaligrafkinja te uspješno oživljava tu drevnu arapsku umjetnost. Kaligrafija je Selmina velika ljubav. Imala je izložbe u Srbiji, Crnoj Gori, Bosni, Njemačkoj, Teheranu, Dubaiju i Libanu. Kaligrafski rad na koji je Selma posebno ponosna našao se na koricama Tirmizijine zbirke hadisa (Kapitalno djelo u Islamu u sedam tomova).

Kako kaže, dok stvara kaligrafska djela potrebna joj je osama i neka lijepa muzika da se čuje u pozadini, a kada se to radi, potrebna je velika preciznost, a ona nikada ne pravi greške i ne briše što je napisala, tako da su njeni radovi neponovljivi i svi su iz jednog poteza. Osim toga ona je žena koja sasvim otvoreno i bez dlake na jeziku  govori o pravima Muslimanki, a posebno ističe da je mišljenje da su žene u islamu potčinjene sasvim pogrešno. Njoj vjera, kako kaže, daje pravac i ispunjava je ljubavlju, te smatra da je dobro ako neko upravo putem njenog lika i djela razbije predrasude o muslimankama – i nošenju hidžaba:

” Ako ne, zašto bih ja trošila svoje vreme da nekog ubjeđujem da je u zabludi kad su muslimanke sa hidžabom u pitanju? Ako bih objašnjavala nekome zašto nosim hidžab, to bi značilo da sam ja to objašnjenje nekome dužna. Ja često volim da kažem: ‘Ok, nosim hidžab na glavi. Možemo li da pređemo na dijalog?’ Ja još nisam naišla da neko postavlja pitanja časnim sestrama zašto su potpuno pokrivene. To je jasno ko dan i ljudi ih poštuju zbog toga’‘ – izričita je Selma.

Ostatak pročitajte OVDJE

Advertisement