U današnje vrijeme, kada je sve tako brzo i dinamično, ostalo nam je vrlo malo vremena da se posvetimo kućanskim poslovima, koji su itekako bitni za higijenu jedne porodice. Ono što većinu vremena radimo jest kupovina sredstava za čišćenje, ali problem su sastojci koji stvaraju negativan utjecaj na ljudsko tijelo, koliko god bili uspješni u čišćenju, a često zanemarujemo prirodne sastrojke, koji uopšte nisu skupi kao hemija koju svakodnevno koristimo. Ono što vam treba za ovo sredstvo, su sljedeći sastojci: 10 do 15 kapi esencijalnog ulja, jedna manja šolja vode, dvije manje kašike maslinovog ulja, i pola šoljice alkoholnog octa . Naime, sirće je dobro poznato kao jako dobro sredstvo za čišćenje koje omogućuje maslinovo ulje da se pripija tako lako, a esencijalna ulja imaju antibakterijski učinak i daju lijep miris.

Potrebno je pomiješati sve sastojke u jednoj posudi, najbolje flašici od starog blica. Nakon toga, bočicu dobro pretresite prije upotrebe kako biste osigurali da se svi sastojci dobro pomiješali.Poprskajte ovu tekućinu na površinu koju želite očistiti ili na krpu, a zatim obrišite površinu. Zahvaljujući ovom sastojku, prašinu ćete brisati do tri puta manje nego inače, a osim toga nećete uništiti svoje zdravlje koje bi moglo biti oštećeno štetnim kemikalijama. Pored ovoga, postoji još jedan recept koji je namijenjen isključivo drvenim površinama.

Da biste spriječili nakupljanje prašine, trebate pomiješati jednu manju kačiku sirćeta(jabukovog) i glicerina, a zatim obrišite namještaj tom tekućinom. Jedna od najčešćih mrlja na drvenim stolovima su prstenovi za čaše, koji se mogu očistiti nanošenjem mješavine ulja i soli na tragove i brisanjem pamučnom krpom nakon nekoliko minuta.

Preporuke
Loading..