Popularna Hrvatica Vedrana Rudan se ponovo oglasila. kada su je prije neki dan pitali šta misli o Jugoslaviji, rekla je: Nemam žaljenja zbog Jugoslavije, danas živim puno bolje nego prije četrdeset godina. Jugoslavija nikad nije bila “moja” zemlja. Živila sam u Opatiji i Rijeci, u dijelu zemlje koji je bio i ostao poseban.Beograd nije bio “moj” grad, niti Zagreb. Živeli smo u prekrasnom kraju, ceste su bile loše, nisu svi imali automobil, moji sugrađani nisu pokazali interes za upoznavanje svoje domovine. Jugoslaviju nisam doživljavala kao “svoju”. Upoznala sam je nakon što su je ubili. Kad razmišljam o Jugoslaviji, mislim na ono što je bilo dobro. Imali smo pravo na zdravlje, krov nad glavom, obrazovanje, rad. Razlike u klasama nisu bile tako velike.

U istoj zgradi živjeli su suci, liječnici i čistači. Nismo znali što je zločin. Jugoslavija je bila američki projekt, svojevrsna tampon zona između istoka i zapada. Na pitanje fali li joj Tito, rekla je:Danas, dragog Tita, zločinci koji vladaju našim teritorijima, žele po svaku cijenu proglasiti za jednog od najgorih zločinaca na svijetu. Naravno, danas, dok vidimo kako svi divljaci lutaju regijom, nije mogao održati vlast i biti pun milosti. Ubijao je protivnike, slao ih na Goli otok, igrao igru s Amerikancima, Rusima. Dok je bio glavni, nijedna američka podmornica nije plovila Jadranskim morem.

Reći ću ono što je rekao jedan od naših političara kome svi trenutno rade o glavi. Nije ubio dovoljno idiota. Doduše, nikad ne možete ubiti dovoljno idiota. Opraštam mu sve svoje grijehe.

Preporuke