Odlučili ste da konačno riješite stambeno pitanje, pronašli ste nekretninu na savršenoj lokaciji, zadovoljni ste veličinom i rasporedom prostorija u datoj kući ili stanu, ali visoka cijena je glavni problem.Danas je gotovo nemoguće kupiti nekretninu bez stambenog kredita. U ovom kratkom vodiču ćemo vam otkriti kako do kredita i koji su uslovi za dobijanje kredita.

Bez obzira koju banku odaberete, službenici će pratiti vašu sposobnost da redovno otplaćujete svoj kredit.Pri procjeni kreditne sposobnosti potencijalnog zajmoprimca uzimaju se u obzir njegova mjesečna primanja, kao i nepodmireni dugovi po kreditnoj kartici i drugi krediti koji mu se odbijaju od plate.

Jedan od osnovnih uslova za odobravanje kredita je da imate ugovor sa poslodavcem na neodređeno vrijeme i da ste u istoj kompaniji zaposleni najmanje tri mjeseca.Da bi uzeo stambeni kredit, kupac nekretnine mora izdvojiti određenu svotu novca za učešće, koja u većini banaka danas iznosi 20 posto ugovorene kupoprodajne vrijednosti nekretnine. Na primjer, ako podignete kredit u vrijednosti od 80.000 eura, a obavezna uplata je 20 posto, to praktično znači da banka prodavcu nekretnine isplati iznos od 64.000 eura, dok mu vi dajete preostalih 16.000 eura.

Drugim riječima, kupac mora izdvojiti 20% od ukupne kupoprodajne cijene kuće da bi dobio kredit od banke.Minimalna starost za podizanje stambenog kredita je 20 godina, ali starosna granica ne važi za sve banke. Kada otplatite zadnju ratu kredita, ne možete imati više od 70 godina.Neke banke su podigle gornju starosnu granicu za zaposlene na 75 godina, a postoji mogućnost da se ta granica u budućnosti još više povećava.

Oglasi - Advertisement

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here