Ratko Mladić mora na operaciju debelog crijeva, to su posljednje informacije koje dolaze iz Holandije. Prebačen je iz pritvora u Sheveningenu u lokalnu bolnicu, gdje je obavio kolonoskopiju, koja je potvrdila da se mora podvrgnuti operaciji kako bi se uklonilo ono što je identificirano kao problem, kako bi se spriječilo da preraste u maligni tumor. Zato su odmah morali da reaguju iz doktorske službe.Ove su informacije objavljene na internetskim stranicama Haškog mehanizma u podnesku koji su u petak dostavili Mladićevi branitelji, odgovarajući na informacije dobivene u pregledima i analizama Mladićevog zdravstvenog stanja u krajem prošle i početkom ove godine.

Izvještaj liječnika iz lokalne bolnice kaže da Mladić ima nedostatak željeza, nizak hemoglobin i dijagnosticiranu anemiju, što značajno utječe na njegovu tjelesnu i mentalnu sposobnost.Također, dio nalaza iz lokalne bolnice koji je napravljen u 12 mjesecu prošle godine govori o tome da Mladić ima nove probleme vezane uz kognitivne sposobnosti. Kažu da ima problema s pamćenjem i orijentacijom. Savjetnik tvrdi da je nesporno da su se ovi problemi dugo promatrali i da je potrebno hitno reagirati Žalbeno vijeće.

Mi tražimo da Vijeće naloži tajništvu da obrana i druga strana formiraju vlastite medicinske timove koji će uz svu potrebnu opremu pregledati Mladića, vršiti istraživanja i medicinske stručnjake procjenjivati ​​njegovu sposobnost – kazali su branitelji.

Isto tako s obzirom na težinu situacije, potrebno je i medicinski i pravno procijeniti njegovu sposobnost sudjelovanja u suđenju. Obrana smatra da bi usmeno ročište o žalbama, zakazano za 17. i 18. marta ove godine, trebalo odgoditi dok se Mladić ne operira i oporavi i ne dovrši procjena njegove sposobnosti.

Preporuke