Ako vas često udara struja svaki put kada dodirnete predmet, ne brinite, niste jedini, dešava se to i drugima osobama na ovom svijetu. To se događa češće zimi, a postoji nekoliko stvari koje možete učiniti da minimizirate takve stvari.Jedan od glavnih krivaca ovog šoka je statički elektricitet. Pitate se što je statički elektricitet? Statička električna energija zapravo je akumulacija električnog naboja na površini nekog predmeta, i to je zapravo pravi razlog zašto vas strese struja. U osnovi, kada se elektroni preko kontakta prelaze s jedne površine na drugu, dolazi do sagorijevanja. Dakle, kada su obje površine izolatori, oni će generirati električni napon.

U kući i na poslu postoji više izolatora, poput gumenih potplata za tenisice i cipele, tepiha, vunenih džempera ili pamučnih čarapa. Kad hodate po tepihu, vaše tijelo stvara napon koji se ne može osloboditi jer su to izolatori kod vaših nogu. Tada kad dodirnete metalnu ručicu, znate što će se dogoditi, istog momenta ćete imati osjećaj kao da vas je pogodio grom u tom trenutku. Sivi zrak je također dobar izolator, tako da je statički elektricitet najviše prisutan tijekom suhih zimskih mjeseci.

Prolazeći kroz materijale, električna struja ima toplinski učinak, odnosno zagrijava materijal kroz koji prolazi. Također može imati magnetski, kemijski ili mehanički učinak. Što je jači učinak, to je veće množenje struje i napona koji prisiljava struju kroz krug. Stoga se ovaj proizvod naziva moć ili električni učinak električne struje. Jačina snage izražena je u Watu, a zabilježena je s W. Watom se ponekad naziva i Voltamper (VA).

Snaga od 1 W proizvedena je strujom od 1A, ako je dobivena naponom od 1 V. Drugim riječima, napajanje koje je pod naponom od 1 V propustilo struju od 1 A troši 1W snage. Iz same definicije snage slijedi matematički izraz za izračunavanje snage.

Preporuke