Svi već odavno zanmo koliko su psi vjerne i rpivrežene životinje svojim vlasnicima i da je za psa najveća tuga da ga vlasnik napusti , umiranje je za pse upravo to napuštanje Koliko god mi to analizirali i ne htjeli priznati sebi i drugima , psi su bića koja imaju emocije , oni umiju da vole svoje vlasnike i to bezuslovno , obraduju im se samo zato što im se obrate i pomiluju ih , tako da sve što uradite za njih vratit će vam desetostruko većom ljubbavlju.

 

Brojni su zabilježeni slučajevi gdje su psi umirali od tuge za svojim vlasnicima , danima odbijaju hranu i piće , ne žele da šetaju , ne žele da se igraju , jer su svjesni da onoga kogga su najviše voljeli više nema. Što psi doćive kao gubitak koji doivljava i čovjek nakon što izgubi neku voljenu osobu.

 

 

Jedan takav slučaj je zabilježen u Turskoj , gdje je čovjek po imenu Mehmet preminuo ,ana njegvu je sahranu došao i njegov vjerni pratioc , njegov ljubimac , mali pas. Pas je bio veoma tužan i to očevidno tužan , to su svi prisutni vidjeli i posvjdeočili. Pratio je sahranu sve do groba , svog pokojnog vlasnika,a zatim je nakon što su svi otišli dugo ostao da sjedi na njegovom grobu sam , kao da mu pravi društvo i nakon što je otišao , jednostavno nije želio daga napusti ni po koju cijenu. Na sahrani je bio netješan pognute njuškice i tužnih očiju ,a nastavio je svakoga dana dolaziti na njegov grob , bez obzira na sve drugo , dali bila kiša , sunce ili snijeg , pas nije odustajao , jer je nejgova ljubav toliko velika , da sve drugo može zanemariti , samo je želio biti uz svog vlasnika po svaku cijenu.