Za danas imamo jednu jako čudnu priču koja nam dolazi iz Bosne i Hercegovine, tačnije iz Bileće. Jučer je po prvi puta iz Mostara direktno stigao efendija Salem Dedović koji je klanjao džumu namaz, u manjem mjestu koje je faktički predgrađe samog grada Bileće, koji se nalazi u Republici Srpskoj. Ovaj muftija je došao maksuz da posjeti i dvije jako neobične kone, nenu Fatu Jaganjac i njenu komšinicu Radenku Lero.Šta je zajedničko kod njih dvije? Radenka umjesto nene Fate pali kandilje na džamiji u centru Bileće. Prosto nezamislivo u današnje vrijeme, ali je ipak tako. Kako je efendija rekao, ovaj gest vraća nadu za bolje sutra, međuljudski odnosi koji su godinama bili narušeni, pokazatelj je da se iz ovog živog blata polako može i izaći sa ovakvim primjerima. 

Kako nena Fata kaže, zbog covida 19 ona je prinuđena da ove godine ostane u kući, jer joj godine ne dozvoljavaju da izlazi napolje, pa se kona Radenka ponudila da za nju radi ovaj posao, što je u ovom dijelu Bosne i Hercegovine prosto nezamislivo.“Cijeli život se pazimo, bila je sa snahom kod nas naručku i to prvog dana Ramazana, kada mi je ona ponudila svoju pomoć, i ja sam odmah to prihvatila. BOlja mi je nego neki moj rod, to je moja Radenka, i ne dam je nikome”, bile su riječi nane Fate.

“Bog je jedan, mi kod njih idemo na Bajram, oni nama dođu na Božić. Nema tu neke razlike. Kaže Radenka, koja vjeruje da će ipak doći bolje sutra i u Bosnu i Hercegovinu. Vaša mišljenja o cijeloj ovoj lijepoj situaciji?

Preporuke