Kao što možete vidjeti iz naslova našeg današnjeg članka, razgovarat ćemo o sve popularnijim imenima u regiji, kao io njihovom porijeklu. Veliki procenat srpskih roditelja daje svojoj deci ova imena ne sluteći da su ona zapravo drugog porekla.

Tako po Islamu imamo imena koja su “Draga Allahu”, i ona koja to nisu. Asja na primer je izvedenica od imena Asija, a koja u prenesenom značenju znači-doktorica. Tajra je ime, koje na arapskom jeziku znači ptica, ili životinja koja leti. Ne podnosi ropstvo i stalno je slobodna. Šejla – ime je arapskog porekla koje ima značenje „drvo pored mora ili pokrajmorski bor“, a u stvari znači plemenita osoba. Azra sa druge strane znači nevina devojka, bezgrešna devojka i ona koja nikada nije osetila bilo kakvu vrstu greha.

Nejla – ime je koje je poreklom iz hebrejskog jezika, i ima značenje poklon, dar, dobrota, ona dođe kao dar svojim roditeljima. Iman je također jako popularno ime, a znači vernik, ili veroanje u nešto sveto i visoko. Zara je možda i najlepše ime od svih, a inače je hebrejskog porekla, a znači bleštavilo, sjaj, i jako je unikatna osoba po ovoj veri.

Medina – je žensko lično ime koje je poteklo od imena grada Medina u Saudijskoj Arabiji, a po samom značenju znači-lav. Jako je stidljiva po prirodi i jako je zatvorena. Alma u islamskom svetu znači-jabuka, te se tumači ona koja je plodna. Lejla – ime je za devojčice koje ima zunačenje veče; noć; tama, i pretpostavlja se da je poteklo od poznate „Legende o Medžnunu“.

Oglasi - Advertisement

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here