"Ovo je grozno, granicu prelaze u uniformama u kojima su naše ljude klali" - Lifesytledom

“Ovo je grozno, granicu prelaze u uniformama u kojima su naše ljude klali”

POVICI KAO ŠTO SU BOG ČUVA REPUBLIKU SRPSKU I BOG ČUVA SRBIJU, U UNIFORMAMA SA KOKARDAMA I ZASTAVAMA, PRIPADNICI RAVNOGORSKOG POKRETA POSTROJILI SU SE PRED VOJVODOM SLAVKOM ALEKSIĆEM, UZ UPOZORENJA PREDSTAVNIKA POKRETA I BORAČKE ORGANIZACIJE VIŠEGRAD NE SMIJE NI NAJMANJI INCIDENT DA SE DESI, A U CENTRU GRADA SU POLOŽILI CVIJEĆE NA SPOMENIK.

Oni se kao i svake godine okupljaju da daju spomen i parastos komandantu Jugoslovenske vojske u otadžbini, čovjeku koji je posvetio slobodi srpskog naroda svoj život, kao i razvoje demokratije, ali i odbrani otadžbine od fašističkih agresora, rekao je DUšan Sladojević ispred Ravnogorskog pokreta RS.

Područje je bilo dio srednjovjekovne srpske države dinastije Nemanjić; dio je Velike kneževine Srbije pod Stefanom Nemanjom (1166-96). U srednjem vijeku Dobrun je bio mjesto u graničnom području s Bosnom, na putu prema Višegradu. Nakon smrti cara Stefana Dušana (1331.-55.) Područje je došlo pod vladavinu magnata Vojislava Vojinovića, a potom i njegov nećak, župan (grof) Nikola Altomanović. Samostan Dobrun osnovali su župan Pribil i njegova obitelj, nešto prije 1370-ih. Područje je tada bilo pod vlašću Kraljevine Bosne, dijela posjeda plemićke obitelji Pavlović.

Naselje Višegrad spominje se 1407. godine, no počinje se češće spominjati nakon 1427. godine. U razdoblju od 1433. do 1937., relativno kratko razdoblje, karavani su više puta prešli naselje. Mnogi ljudi iz Višegrada radili su za Republiku Raguzu. Srebrenica i Višegrad i njegova okolica ponovno su u srpskim rukama 1448. godine, nakon što je despot Đurađ Branković pobijedio bosanske snage.

Prema turskim izvorima, 1454. godine Višegrad je osvojio Osmansko carstvo na čelu s Osmanom pašom. Ostao je pod otomanskom vlašću do Berlinskog kongresa (1878.), kada je Austro-Ugarska preuzela kontrolu nad Bosnom i Hercegovinom.

Loading..

Categories: Najnovije

Leave A Reply