Često vam se dogodi da vas jako iritantno svrbe stražnjica koju se više ne možete smiriti, ne znate šta ćete od muke narodskim jezikom rečeno. Više to i ne možete kontrolirati bez grebanja po zadnjici u javnosti, što tada izgleda vrlo nekulturno i smiješno, pa čak vas nekada ljudi i opominju. Svi mi, manje ili više, imamo ove probleme i vrlo često razlozi svraba stražnjice nisu alarmantni, ali neki od razloga mogu vam biti veliki problem.Prvi razlog je taj što vam može biti suviše grubo kada brišete stražnjicu nakon odlaska u toalet na veliku nuždu, i zato dermatolozi preporučuju da nakon velike nužde koristite prvo bide ili tuš, jer je to najhigjenskiji postupak koji možete da iradite sebi.

Nakon toga se slobodno možete obrisati mekim toalet papirom, ali da koristite nježnije varijante papira, jer grubi papir često to zna ostavljaju manje posjekotine na analnom otvoru, a to izaziva iritaciju, i to dovodi do jake iritacije koja dovodi do konstantnog češanja.Treći razlog je da imate hemoroide i to je najčešći razlog učestalih iritacija i svrbeža stražnjice, i tada pod hitno morate potražiti stručnu pomoć. U takvim slučajevima stručnjaci preporučuju da prestanete koristiti papir i odmah odete pod tuš ili koristite bide, a zatim na analni dio nanesete odgovarajuću kremu, najbolje na prirodnoj bazi.

Međutim, ako nelagoda potraje nakon takvih tretmana, onda je najbolje da posjetite svog liječnika koji će vas uputiti dalje, kako i šta poduzeti. Sada kada znate koji su pravi razlozi iritacije stražnjice, možete učiniti sve da spriječite da se ponovno ne pojavi.

Preporuke