Naši stari preci vjerovali su u moć biljaka i duboko poštovali nasljeđe daleke prošlosti koje su naslijedili od svojih predaka. Osim „dobrih“ biljaka – onih koje u dom donose mir i blagostanje i zdravlje u domaćinstvu, Srbi su u prošlosti imali i niz stabala koja su smatrali „zlim“, što su poštovali, ali su ga se bojali!

Narod vjeruje da svaka biljka nosi neko značenje. Mnoga su od tih vjerovanja sačuvana do danas, pa čak i moderni ljudi znaju da je, na primjer, hrast koji čini vrbu poseban, da je vrba plašljiva. Vjerovanja o biljkama prikupio je portal Narodna medicina.

U današnjem članku vam donosimo biljke za koje su stari Slaveni smatrali da su loše, za koje su vjerovali da predviđaju nesreću ili ih se barem treba čuvati i nikada ne saditi u dvorištu!

Akacija nije dobro drvo. Stariji kažu da ne bi trebao biti u blizini kuće. Staro stablo zvalo se “nerod” (“bez spola”), a cijepljenje ovog stabla smatralo se skrnavljenjem.Srbi vjeruju da je breza prokleto drvo jer su Isusa Krista obrušili brezovim granama. 

Zova: U starih Slavena, a u nekim drugim narodima, to se naziva i demonskim stablom. Kora, list, cvijet i plod koriste se u narodnoj medicini. Na sušenom drvetu zove zimi raste ljekovita gljiva poznata kao Judino uho.

Preporuke