OVAKO U BOSNI DIJELE IMOVINU: Sve bratu, a ti si se sestro udala -TEBI NIŠTA! - Lifesytledom

OVAKO U BOSNI DIJELE IMOVINU: Sve bratu, a ti si se sestro udala -TEBI NIŠTA!

Živimo u vremenu i zemlji u kome nakon smrti roditelja prvo dolazi pitanje podjele imovine, pa se postavlja pitanje kome će zemlja? Te se često dešava to da se fini dogovori završe svađama oko toga kome je babo šta obećao, koga je više volio, ko mu je više pomagao itd. Velika je greška roditelja ako na vrijeme ne riješe to pitanje.

Ponekad se čak i na dženazi pregovara: Šta će tebi seko zemlja ti si se udala, ja imam djecu… A seka uvijek dolazi u iskušenje da li biti ona prava sestrica pa sve prepustiti svom brati ili da uzme ono što joj pripada pred Bogom i pred zakonom. Šta bi mogla uraditi?

Odgovor se nalazi u Kur’anu koji kaže da će brat ukoliko nema djece polovinu svoje imovine ostaviti sestri, a i ona njenu ako nema djece. Ako ima dvije sestre onda idu po trećina svakoj. Ako ima brata onda njemu pripada dio koliko i dvjema ženskima. Dakle žena ima pravo da zadrži svoj dio. Te je tačno određeno i koliki je taj dio.

Ovo treba da se zna i da svako to poštuje. Uredu ako sestra ima želju da sve to da bratu, svaka čast. Ali trebate da znate da i vama neke stvari pripadaju.

 

Razija Razo

Categories: Uncategorized

Leave A Reply