Ovaj test traje svega 30 sekundi: Otkrijte od čega se gojite za tren oka - Lifesytledom

Ovaj test traje svega 30 sekundi: Otkrijte od čega se gojite za tren oka

Može da vam bude od koristi

Jednostavan test od samo 30 sekundi može vam pomoći da otkrijete koji je razlog vašem gojenju, ukoliko vam se čini da ste sve uradili i pokušali ali i dalje nema rezultata, te nastavljate gomilati kilograme. Riječ je o testu koji otkriva da li procesuirate dobro ugljene hidrate – a ovisno o rezultatu, trebate smanjiti unos kako biste održali liniju.

Postoji jedan test uz koji možete da otkrijete od čega se zapravo gojite. Kako biste otkrili kako na ugljene hidrate reaguje vaše tijelo, samo trebate uzeti kreker i onda ga 30 sekundi žvakati.

Ukoliko vam je sladak u ustima postao za manje od tog vremena, ugljene hidrate procesuirate brzo.

Ipak, ukoliko ste više od pola minute žvakali, ali još uvijek ima isti ukus baš kao i na početku, onda trebate unos ugljenih hidrata da smanjite.

Genetičar i kanadska znanstvenica šaron Moalem, koja je ovaj test i kreirala, tvrdi da nepostojeća ili spora promjena ukusa ukazuje na to da vaše tijelo ne procesuira efikasno ugljene hidrate. Upravo je to razlog zašto i gomilate kilograme.

Fiziloški mehanizmi koji iza rezultata izrađenog testa stoje, nisu pojašnjeni u potpunosti, ali se pretpostavlja kako je riječ o genetici.

Ukoliko se za 14 sekundi promijeni ukus, tijelo ugljene hidrate brzo pretvara u energiju i trebali biste dnevno 250 grama ugljenih hidrata konzumirati.

Ukoliko vam od 15 do 30 sekundi treba, onda je 175 grama ugljenih hidrata vaša preporučena mjera. Ali, ako više od pola minute terba, ugljene hidrate ne obrađujete dobro i trebate se na 125 grama dnevno ograničiti.

Categories: Zanimljivosti

Tags:

Leave A Reply