Često smo pisali o ovom doktoru koji se zove Emir Solaković, on nam daje na Facebook stranici savjete o prehrani, ima i svoju Specijalnu bolnicu.

Radi i kao profesor na Medicinskom fakultetu u Sarajevu, on je poznati kardiovaskularni hirurg, autor niza knjiga i zdravom životu i ishrani.

Emir daje često savjete svima na svojoj Facebook stranici njegove Specijalne bolnice. A tiče se i jedna od savjeta o prehrani koja može da utiče na zgrušavanje krvi. U cjelosti prenosimo njegov post:

Nikad niste čuli, znam, ali hrana može da razrijedi vašu krv.

Hirurg ti je zabranio jesti kinesku hranu prije operacije, preporučio vam je da izbjegnete bijeli luk, crne gljive, masne ribe kao losos, đumbir, skuše i sardine. Istina je da svaka od ove hrane kao i još neke druge predstavljaju antikoagulanse (sredstva protiv zgrušavanja krvi) koji mogu da uspore zgrušavanje, odnosno doći će do blokade supstance koju zovemo tromboksan, ona potiče da se nagomila i slijepe trombociti, a to je ključni faktor da se oblikuje krvni ugrušak.

A suprotno sa svim ovim, hrana kao što su masni mesni odresci ili sir, to će usporiti vašu krv, pri tome će krvne pločice sklonijim i ljepljivim zgrušavanju izazvat začepljenje krvnih sudova, rekao je priznati doktor Emir Solaković.

U nastavku vam ostavljamo da pogledate o čemu je to tačno pisao, da se uvjerite i sami da je on to pisao, da nije ništa laž, kao što možda mislite dragi naši vjerni čitaoci.

Šta imate da kažete za ovo, imate li neki odgovor na sve ovo?

Advertisement