Iako je vijest o smrti patrijarha Irineja objavljena jučer, brzo su to iz Srpske pravoslavne crkve demantovali, ali samo nekoliko sati nakon demanta dočekala nas je nova vijest kako je on stvarno poeminuo.

O njegovoj smrti je stigla zvanična potvrda iz bolnice ali i sam predsjednik Vučić je izrazi saučešćže o svoju bol na društvenim mrežama i tako proglasio trodnevnu žalost u Srbiji.

Naime, predsjendik Vučić se od njega oprostio prvi, pa onda su se krenuli opraštati mnogi, pa je tu bilo i estradnih umjetnika, i drugih javnih ličnosti.

Njegovo tijelo je jučer izvezeno iz vojne bolnice, a osvanule su slike i video snimci na kojima se svi opraštaju od njega..

Naime, u patrijaršiji je pronađen njegov testament kojeg je on napisao dok je još bio episkop niški, a u kojem je naveo kako on Irinej Gavrilović, kao smrtni čovjek, iskazao svoju posljednju volju i želju, o tome kako će se postupiti prema njegovoj imovini nakon njegove smrti.

Prema pravilima imovina se dijeli na tri djela, dok jedna dio ide Eparhiji, drugi odlasi u jedan od manastira, dok treći dio ide njegovoj porodici, tačnije njegovim krvnim srodnicima.

Upravo on je svoje lične stavri ostavio Eparhiji i porodici, ali je on takoi iizdvojio i 50 hiljada koje su tu bile za njegovu sahranau, a isto t ko i odjeću u kojoj bio on želio da se sahrani.

Njegova posljednje želja je bila da se ukopa u Sabornom hramu iu NIšu, dok međutim, kako je n postao patrijarh mnogo stvari se promjenilo, a ovaj testament je pisao dok je bio episkop, pa vjerujemo kako je do sada došlo do nekih promejna u testamentu ali šta tačno ne možemo vam reći sa shgurnošću.

Vaš komentar?

Preporuke