Vrlo često nas iznenadi vijest da je neka osoba koju poznajemo, a koja je bila mlada, iznenada preminula, te se kasnije sazna da je uzrok smrti bio srčani udar koji nikada ne bira. Mnogi su mišljenja da se sve to dešava bez nekih upozorenja i bez simptoma koje nam šalje naše tijelo, ali to nije istina, i istina je da većina ljudi ne prepoznaje te znakove i simptome. Poznato je da postoje neki rizični faktori, kao prekomjerna težina ili dijabetes, visok holesterol, kao i starost koji povećavaju rizik od mogućeg srčanog udara. Čitava je lepeza kardiovaskularnih bolesti, kao što su aritmija, bolest koronarne arterije, angina pektoris i mnoge druge bolesti, a ukoliko se ne djeluje na vrijeme, srčani udar često bude koban

Tu se radi o začepljenju krvnih sudova plakom, a samo neki od simptoma zbog kojih bi, ako ih imate, trebali posjetiti ljekara su nemir u grudima, te osjećaj da gubite ravnotežu, česta ošamućenost i bolovi u grudima i u želucu, kao i u rukama. i mada svi ovi simptomi ne moraju biti povezani sa bolešću srca, ipak je dobro sve provjeriti na vrijeme.

Tako je i napravljeno jedno istraživanje u Oksfordu, uz pomoću nove tehnologije, a sve je finansirano od strane Britanske fondacije za srce, te su se na taj način pratile promjene koje nastaju u krvnim sudovima koji naše srce snabdijevaju sa krvi. Tako je ovom metodom dokazano da se može predvidjeti mogućnost srčanog udara u narednih 10 godina, sa tačnošću od čak 90%, te se na taj način pacientima mogu dati na vrijeme neki odgovarajući lijekovi, posebno onima koji spadaju u visoko rizične.

Ostatak pročitajte OVDJE

Oglasi - Advertisement

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here