Može se reći da ljudi dosta vremena provode sjedeći na stolu i vraćaju se kući kolima ili opet kod kuće se dosta sjedi, a poznata je također činjenica da dosta japanskih porodica sjedi na podu kada jedu, a sada vam donosimo nekoliko prednosti toga u nastavku.

Može vam pomoći u varenju – Kada vi sjedite na podu sa prekrštenim nogama i jedete, onda se u isto vrijeme bavite sa jogom, pa se vjeruje da navodno ta poza može da vam pomogne da lako svarite hranu i dobijete najviše hranjivih sastojaka, te vitamina.

Pomaže u gubljenju kilograma – Nakon što vaš organizam krene lučiti hormon koji se zove leptin, onda vam on šalje signal vagusnom nervu da ste vi tada siti i zbog toga kada pravilno funkcioniše taj nerv, onda vas može spriječiti u prejedanju.

Bit ćete fleksibliniji – Ukoliko previše dugo sjedite na stolici, onda vas mogu početi leđa, ali zbog sjedenja na podu istežete koljena i kukove, pa vam taj položaj može ojačati ramena i leđa.

Održavat ćete zglobove zdravijima – Nakon što dugo sjedite na stolici, onda vam se bokovi ukoče i kada sjedite na podu, onda vam to omogućava da istežete kukove i zglobove pa ćete u isto vrijeme da vaše zglobove činite fleksibilnijima.

Poboljšat će vam držanje tijela – U ovome položaju kada sjedite na podu, tada ćete angažovati osnovne mišiće i to će da koristi vašem držanju tijela.

To će vam smirivati um – Za sjedenje na podu se može reći da je to joga koju radite što vam može umiriti um, pa kada je vam je um umoran, onda vi možete da uživate u hrani i da smireno jedete.

Advertisement