Svako malo nam veoma zanimljive i dosta često lijepe priče i vijesti stižu iz ruralnih dijelova naše regije, iz raznih sela, gdje mještani žive na posebne načine niti malo slične onim gradskim životima. Pa tako osim po mnogim vodopadima i planinskim vrhovima Topli Do – staro planinsko selo u razvoju postaje prepoznatljivo i po dvije magarice, koje polako, ali sigurno postaju i zaštitni znak ovoga sela, a magarice se zovu Ljubica i Leli. One su poklon ovome selu od vlasnika farme magaraca Sergeja Ivanova iz Dimitrovgrada. One inače služe za jahanje i za druženje sa djecom, te za zabavu sve brojnijim turistima, te na neki način čuvaju i od zaborava ove, nekada veoma brojne životinje u selu, a to je za medije rekao i istoričar dr Srđan Cvetković, koji je u Toplom Dolu obnovio svoju djedovinu, te svaki svoj odmor, vikende sa porodicom upravo provodi u ovome selu:

” Ideja da dopremimo magarice u selo je bila moja. Smatram da je za razvoj turizma potrebno imati što više autentičnih stvari u selu a to su osim kuća i seoske arhitekture svakako i magarci koji gotovo da izumiru. Ove magarice su se sasvim odomaćile ovdje i kćerka Barbara i druga djeca, turisti se lijepo druže sa njima. Nisu zahtjevne. Jako su pitome i same prilaze sa njima.”

Dalje je Cvetković dodao: ” Učimo djecu jahanju, potpuno su bezopasne i daju jedan lijep ambijent selu. Pošto ja nisam stalno u selu nabavio sam sedla i opremu i turisti se mogu javiti kod našeg čuvara Dragana Golubovića Ćite kod kojeg mogu iznajmiti magarice za šetnju i jahanje. Taj projekat smo nazvali Magarent. Sav prihod ide u spremanje hrane za ove dvije naše ljepotice – kaže Cvetković, koji je inače i dopredsjednik Udruženja ”Ja volim Topli Do”.

Oglasi - Advertisement

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here