Unazad godinu dana svjedoci smo brojnih tema koje ulaze u rubriku crna hronika, no poslednjih dana imamo porast samoubistava i to maloljetničke populacije.  Zaista je poražavajući i frapantan podatak da je jučer sedamnaestogidšnja djevojčica izvršila suicid.

Društvene mreže su mjesto na kojem se može svašta vidjeli ali i doživjeti, postavlja se pitanje da li su društvene mreže razlog ovako velikog broja samoubistava kada su djeca u pitanju. Obzirom da nas je sve pogodila pandemija uzrokovana korona virusom, te da su škole zatvorene sve veći broj djece koristi društvene mreže i to 24/7. Na društvenim mrežama mogu da gledaju razni sadržaj, a nova aplikacija Tik Tok je sigurno aplikacija koja je odnijela već nekoliko desetina života.

Jedan roditelj je objavio viber prepisku i to ničega drugoga nego pismene zadaće, tačnije pitanja. Nakon što je objavio uslijedila je osuda javnosti. Da li je ovo adekvatan način pismene zadaće, a prije svega da li je ovo pitanje koje je sporno zaista primjereno i kakvu poruku to šalje djeci koja su u fazi razvoja i sazrijevanja?

Pedagoški odgoj pored roditeljskog je izuzetno bitan faktor. Sve više imamo vršnjačkog nasilja a onda i porodičnog. Da li je uzrok tome i situacija koja nas je pogodila gdje smo ostali uskraćeni za društveni život, za odrastanja i uživanja u mladosti. Nadamo se da ćemo se uskoro moći vratiti normalnih aktivnosti i života.

Pogledajte ovu viber prepisku i ocijenite sami da li je ovo uredu da se djeci postavlja ovakvo pitanje za pismenu zadaću !