Opasno i bahato: NATO u blizini Srbije gradi bazu, ugroženi pašnjaci i voda, građani očajni - Lifesytledom

Opasno i bahato: NATO u blizini Srbije gradi bazu, ugroženi pašnjaci i voda, građani očajni

Žele izgraditi vojnu bazu na kojoj bi se uništavala ubojita sredstva i koja bi se koristila za bojna gađanja

Građani su se izjasnili da se protive takvoj odluci i da ni za kakve baze neće dati planinu. S takvom odlukom bilo bi ugroženo jedino izvorište pitke vode, a samim time i građani, te pašnjaci. Vlada CG se odlučila na taj korak jer nije obavezujući EU projekat.

Crnogorsko Ministarstvo odbrane saopštilo je da će sagraditi jednu vrstu baze, poligon za uništavanje viška naoružanja i gađanje na sjeveroistoku države, na planini Sinjajevini.

Ipak, s obzirom na to da je opština Mojkovac u kojoj se Sinjajevina nalazi, dobila prije par godina 300 hiljada eura od EU da bi u regionalni park promovisala Sinjajevinu, Ministarstvo odbrane je od opština kojima pripada Sinjajevina, zatražilo da se o izgradnji vojnih poligona na tom području izjasne.

Vlada Crne Gore, kako se navodi, na taj korak se odlučila zato što nije obavezujući projekat EU.

Opštine Kolašin i Mojkovac su dobile pismo od Ministarstva odbrane u kojem su zatražile da se izjasne postoji li smetnja da se na uskoro regionalnom parku, Sinjajevini, izgrade vojni poligoni za uništavanje ubojitih sredstava i za bojna gađanja.

Takvoj odluci se protive stanovnici mjesne zajednice Lipovska bistrica, te navode da planinu neće dati ni za kakve baze.

-U tom dijelu Sinjajevine je Savina voda jedini izvor pitke vode. Bilo kakvim aktivnostima većeg nekog dometa sve te vode bi ugrožene bile, a mi bismo bili ugroženi s tim vodama, kao i pašnjaci, izjavio je Petar Keker, predsjednik MZ Lipovska bistrica.

Loading..

Categories: Najnovije

Leave A Reply