Cijelo područje bivše Jugoslavije je već nekoliko dana u velikoj tuzi nakon što je objavljeno da je preminuo najveći kantautor sa ovih prostora Đorđe Balašević, kojeg su mnogi smatrali za najvećeg pjesnika sa ovih prostora i posljednjeg Panonskog mornara. On je zbog svojih jasnih stavova u kojima je osuđivao rat i ulogu Srbije u tim ratovima na našim prostorima bio u nemilosti režima Slobodana Miloševića, ali je sito tako veoma često kritiziran i u manjem entitetu BiH, Republici Srpskoj, pa je zbog svega toga jedno vrijeme živio i u Sloveniji, ali najviše radi liječenja svoje kćerke. On je i prvi od pjevača iz Srbije koji je imao svoja dva velika koncert u Sarajevu 1998. godine, a ti su koncerti bili humanitarnog karaktera i sav novac je otišao za liječenje djece koja su nastradala od mina. U narednim godinama, Đole je bio dobrodošao u sve gradove bivše Jugoslavije, osim u Banja Luku odakle mu je poslana poruka da tamo ne dolazi jer čuvaju poseban metak za njega

Ove riječi je u eter izgovorio jedan radijski voditelj, i nakon toga je Banja Luka postala poznata po tome da ona jedina ne želi da ugosti Balaševića. Međutim, tako nisu mislili građani Banja Luke koji su se na vijest o Balaševićevoj smrti u velikom broju okupili na ulicama Banja Luke da bi se oprostili od svoga Đoleta. Među njima je bio i novi gradonačelnik Banja Luke, Draško Stanivuković koji je na društvenim mrežama napisao kako je Balašević u jednom od svojih intervjua rekao kako mu je Banja Luka draga i da ga podsjeća na njegov Novi Sad, te da je između njega i Banja Luke godinama postoja određeni nesporazum.

Stanivuković je napisao da je broj građana koji se oprostio od Đoleta pokazao da je taj nesporazum izglađen, te je rekao kako legende trebaju da žive kroz svoja djela, i da ih u njihovoj besmrtnosti ne trebamo bojiti nesporazumima koji su se desili u prošlosti. Na kraju je i dodao da je na ljudima da oproste, ako imaju šta.