Esad Muharemović poznatiji kao Esad Plavi je bosanski pjevač koji je govorio o situaciji na muzičkoj sceni kao i finansijama istih.

Rekao je kako dijeli novac sa muzičarima, ali i šta je uradio od novca koji je zaradio kad je prodao prvi album.

Esad je rekao da je na estradi duži niz godina, dosta muzičara je iza sebe imao, imao je svoj bend prije 20 godina. Godina se počelo smanjivati, da bi 90 posto pjevača došli danas da imaju klavijaturistu iza ili pored sebe na bini.

Esad je rekao da ima jednog momka koji s njim radi, slažu se i u suštini obojica mogu zajedno, žive od toga. Dok je pandemija bila, radili su pomalo.

A što se tiče toga jesu li ispoštovani muzičari, zavisi sve koji muzičari, koji pjevači. Ako je u sebe ulagao muzičar, u s voje školovanje, treba biti ispoštovan i kao pjevač koji u sebe ulaže.

Svako od nas uzima onoliko hljeba koliko je u taj hljeb uloženo. Ako je svoju karijeru tokom ovih godina uložio, recimo milion maraka, a muzičar sto hiljada maraka, već se to ne može porediti. Pjevači moraju platiti sve od nove pjesme, studija, snimanja videa, nema da se ko ne ogrebe od nas pjevače, sad bih soju zaradu trebao dijeliti na jedna dijelove sa muzičarima. To nikako. Prije je drugačije bilo, iza pjevača ima diskografska kuća, sve su troškove oni plaćali, a ja dobijao novac od prodatih ploča.

Esad je rekao da je od prodaje prve ploče kupio sebi stan u Beogradu odmah.

Advertisement