Uskoro nam nakon zaista tople jeseni, koja je izgledala više koa ljeto, dolazi i zima, a prije kalendarske zime , sa današnjim datumom kreće i zakonska obaveza upotrebe zimskih guma, tačno na 1. novembar, te sve treba da traje do 1. aprila iduće godine. Vozači su obavezni da na sva četiri točka na svojim vozilima imaju zimske pneumatike, i to samo ako na kolovozu ima snijega, leda ili poledice. To naravno podrazumijeva da u takvim uslovima, šara na gumama , minimalno mora da bude dubine od 4 milimetra. Mnogi vozači se zbog toga pribojavaju kazni, koje s ekreču negdje od 10 hiljada dinara, pa do 20 hiljada dinara, za one koji nemaju zimsku opremu. Riješenje ove dileme je na društvenim mrežama ovih dana dao Damir Okanović, direktor Komiteta za bezbjednost saobraćaja. On je napisao da naplate kazni neće biti od 1. novembra:

” Ne kreće nikakva naplata kazni za zimske gume, jer su one obavezne u periodu od 1. novembra do 1. aprila samo ako su na kolovozu snijeg, led ili poledica.’‘- Dalje je u svome objašnjenju Okanović istakao i ove stvari: ” Dakle, oni koji nisu zamijenili pneumatike ne mogu biti kažnjeni, osim ukoliko s ljetnjim gumama ne voze kada pada snijeg ili ima leda ili poledice. Vožnja u suhim uslovima s lhetnjim pneumaticima poslije 1. novembra nije kažnjiva. Međutim, ako se dogodi saobraćajna nesreća, vozač vozila koje nema zimske pneumatike plaća kaznu i svu štetu nastalu u nezgodi.”

Osim toga, u periodu od 1. novembra do 1. aprila na putevima izvan naseljenih mjesta obavezno je u vozilu imati lance ili “čarape” za točkove, ili neko drugo propisano sredstvo za povećanje otpora pneumatika.

Oglasi - Advertisement

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here