Za danas jedna tema koja je itekako popularna u posljednje vrijeme, pogotovo na Balkanu, a to je svakako odlazak na rad u Njemačku. Jedna od najpoznatijih skladateljica, Marina Kolaković, nakon duge i teške borbe, koju je uspjela pobijediti, odlučila je otići u Njemačku probati zaraditi neke pare i na taj način sebi i svojoj porodici osigurati bolju i sigurniju budućnost, te na taj način mogla osigurati normalan nastavak studija za svoju kćerku, koja je bila odličan učenik u srednjoj školi.

Nakon određenog vremena koje je provela tamo, vraćajući se ovdje, odlučila je prepričati tamo stečene dojmove u tom razdoblju, koji nisu nimalo lijepi za slušanje. 
Rekla je da naša djeca od malih nogu uče gdje su Njemačka i Austrija te da tamo ima meda i mlijeka i da tamo cvjetaju samo ruže i da ima puno novca, da se daju velike plaće i da se živi vrlo sretno, međutim tamo uopšte nije tako sjajno i bajno kako se priča. Ali Marina je rekla da je tamo potpuno drugačije i da mora otići u Njemačku i raditi kao kuhinjski pomoćnik.MArina dalje kaže da je najveći mjesečni izdatak iznajmljivanje stana. To naime košta 715 eura, mjesečno za trosobni stan izvan središta grada, koji uključuje tzv. Troškovi grijanja (voda i grijanje). Cijena uvelike ovisi o gradu, državi, lokaciji, urednosti i kvadraturi.

Drugi najveći trošak za četveročlanu obitelj je automobil. Marina ima dva auta, za koje mjesečno troši oko 1.300 eura. To pokriva troškove osiguranja, goriva, poreza i usluge za dva vozila. Treba napomenuti da cijena police osiguranja uvelike ovisi o prijeđenoj kilometraži kojom vozilo mjesečno putuje.

Preporuke